Proiect SENSGAS

Proiect SENSGAS

Contract nr. 198/2012;
Denumirea Programului din PN II: PARTENERIATE IN DOMENII PRIORITARE;
Durata contract: 2012 - 2016;
Autoritatea Contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii.
Co: Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Metale Neferoase si Rare – I.N.M.R.
P1: Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – I.N.F.M.
P2: Societatea Comerciala pentru Cercetare, Proiectare si Productie de Echipamente si Instalatii de Automatizare - I.P.A. S.A.
P3: S.C. SITEX 45 S.R.L.
P4: S.C. MGM STAR CONSTRUCT S.R.L.


Descriere proiect


Principalul obiectiv al proiectului este acela de a dezvolta noi materiale multifunctionale pe
baza de BST dopat pentru sensori cu sensibilitatea specifica pentru detectia fiecarui gas din grupul: hidrogen sulfurat, bioxid de sulf si amoniac, oferind posibilitatea de a opera la temperaturi cat mai apropiate de temperatura camerei si intr-o zona de detectie cuprinsa intre 0-100 ppm.
 Cea mai mare provocare a proiectului SENSGAS este aceea de a intelege detaliile interactiilor dintre gaze si suprafata materialului in conditii de operare apropiate de cele curente, din moment ce acestea afecteaza proprietatile senzoriale. Aceste cunostinte vor fi transpuse in platforma multifunctional senzoriala pe baza de BST – ce contine o mare gama de elemente senzoriale chimice si/sau morfologice diferite care pot opera independent si are potential de a detecta diferite tipuri de gaze (hidrogen sulfurat, bioxid de sulf si amoniac) la temperaturi cat mai apropiate de temperatura mediului ambiant intr-un interval de operare cuprins intre 0-100 ppm.
Oxizii metalici semiconductori nanocristalini cu compozitie controlata sunt de mare interes in domeniul sensorilor de gaze constituind un subiect nou si surprinzator pentru cercetarea fundamentala. Compusii avand structura perovskitica sunt printre cele mai importante clase a oxizilor ternari. Cateva sisteme compozite cum ar fi (Ba, Sr) TiO3) au retinut atentia datorita proprietatilor multisenzoriale cum ar fi: umiditatea, termosensibilitatea si fotosensibilitatea. Ceramicele pe baza de BST sunt candidati foarte buni pentru aplicatii in capacitori, termorezistori PTC, si senzori.
 Proiectul SENSGAS isi propune sa creeze o noua clasa precisa de materiale perovskiticice. Proiectul ia in considerare urmatoarele aspecte: i) abordari semnificative in domeniul nanotehnologiei si exploatarea straturilor subtiri sensibile in detectia/monitorizarea gazelor. Pana acum, efectele combinate ale proprietatilor multiple precum si si complexitatea rezultatelor au fost explorate mai degraba la un nivel fenomenologic. Nu exista inca o intelegere deplina a mecanismului de interactie dintre suprafata BST si gaz, in particular pentru gazele H2S, SO2, NH3.
 Acest senzor de gaze nou, va fi utilizat in sistemele de monitorizare, cum ar fi: productia de apa grea, industria chimica (pentru detectia agentilor chimici si biologici), pompe de petrol.

Data

22 January 2015

Categoria

Proiecte in Derulare

About Us

SC MGM STAR CONSTRUCT SRL is a private company specialized in physical and chemical vacuum deposition (PVD and CVD), optical manufacturing, photolithography technology and construction works in civil area.

Latest News

04 January 2018
04 January 2018
04 January 2018

Contact

Str. Pancota, Nr.7, Bl.13, Sc.1, Ap.19
Bucuresti, Sector 2, Roamnia

004 0722 447 051
004 021 7466544

 

© 2015 MGM Star Construct. Toate drepturile rezervate. Realizat de Nanosoft Romania

Search